Blog Fitnessmama.ro

Diete de slăbit rapide pentru copii

Obezitatea a devenit boala secolului 21. Și nu ne referim doar la adulți, cu părere de rău, ci și la copiii din întreaga lume! În ultimii ani crește numărul copiilor obezi și supraponderali, care dezvoltă un șir de alte afecțiuni sau probleme… Dacă ai și tu un astfel de copil, află în acest articol ce fel de diete de slăbit pentru copii poți aplica în familia ta.

Cum să înțelegi dacă copilul are prea mult în greutate?

În general, un indicator aprobat de standardele internaționale este Indicele de Masă Corporală. În cazul dat, greutatea în kg se împarte la pătratul înălțimii în metri. Obținând rezultatul, îl putem verifica în baza normelor oferite de către Organizația Mondială a Sănătății. Dacă rezultatul nostru depășește cu 10-20% norma stabilită, apare riscul de a fi supraponderal. Iar dacă te întrebi de la câte kg ești obez (la copii ne referim), atunci acest rezultat trebuie să depășească cu peste 20% normalitatea.

Care sunt cauzele apariției greutății în plus la copii?

  • Cauze sunt multe. Uneori poate fi vorba de factorul genetic, când părinții au aceeași problemă, iar această predispoziție sau exemplul oferit de părinți se transmite și copiilor.
  • Alteori, factorul determinant este activitatea părinților. Din cauza că ambii lucrează și nu reușesc să monitorizeze activitatea și sănătatea copilului, aceștia îi permit copilului să mânânce fast-food, să stea acasă și să fie lipsit de multă mișcare.
  • Cauzele socio-economice sunt și ele responsabile de adaosul în greutate a copiilor. Din motivul că familia nu-și permite anumite alimente calitative sau proaspete, se optează pentru unele mai puțin sănătoase, mai ieftine sau mai dăunătoare.
  • Și pe final – factorii psihologici și stresul care determină copii să mănânce impulsiv.

De ce este periculoasă obezitatea la copii?

Dat fiind că organismul copilului este unul în creștere, există un mare risc de apariție a diferitor afecțiuni și boli pe parcursul vieții, dacă copilul va avea probleme cu greutatea încă din fragedă copilărie. Apar diferite riscuri, precum: apariția diabetului de tip 2; hipertensiunea arterială; creșterea nivilul de colesterol; bolile cardiace; tulburările de respirație; probleme ale oaselor, ale articulațiilor; somn neregulat; acnee și probleme ale pielii. Cu atât mai mult, în timp apar și aspecte psihologice negative, cum ar fi lipsa respectului față de sine, lipsa încrederii în forțele proprii, depresia.

Ce cură de slăbire rapidă putem aplica în cazul copiilor?

În primul rând, dietele adulților diferă foarte mult de cele ale copiilor. Respectiv, nu este absolut recomandabil să egalăm situațiile și să lipsim copiii de anumite alimente sau să aplicăm diete dureroase, drastice. În cazul acestora vom perturba nu doar sănătatea copiilor, ci și integritatea lor psihică.

În general există o sumedenie de diete de slăbit sănătoase destinate copiilor. Totuși, nu trebuie să le aplici pe toate, fără a consulta părerea unui medic și a unui nutriționist. De ce? Pentru că copii au nevoie de toți macronutrienții, vitaminele și mineralele pentru o creștere armonioasă. Ei trebuie să mănânce din toate câte puțin, echilibrat și sănătos. Și dacă tu, ca adult, îți poți permite să faci de exemplu fasting, să elimini total dulciurile și să cobori considerabil numărul de calorii consumate zilnic, atunci în cazul unui copil aceste lucruri nu vor funcționa pozitiv.

Vezi mai jos câteva sfaturi în vederea unui regim alimentar pentru copiii supraponderali sau obezi (sau cei care sunt aproape de a fi așa):

  1. Dezvoltă împreună cu copilul obiceiul de a avea 3 mese importante pe zi și gustări sănătoase între ele.
  2. Introdu cât mai multe fructe și legume în alimentația copilului, oferindu-i la maxim posibil alimente proaspete și de sezon.
  3. Înainte de a-i oferi copilului încă o porție de mâncare, lasă să treaca 15-20 de minute, pentru ca creierul copilului să înțeleagă dacă organismul e sătul sau nu.
  4. Nu elimina total și deodată unele produse. De exemplu, dulciurile sau snackurile pot fi mâncate doar o dată pe săptămână. Fast-foodul doar o dată pe lună. În cazul în care vei interzice total anumite alimente sau bucate, vei crea pofte copilului care abia va aștepta vreo ocazie să-ți încalce interdicția.
  5. Copilul trebuie să mânânce de toate: carne, pește, cereale, lactate etc.
  6. Învață-l să iubească apa și să consume cantitatea necesară zilnică. În același timp elimină câte puțin toate băuturile dulci și sucurile din dieta lui. Permite-i ocazional și dozat să le savureze, să zicem o dată pe săptămână sau la 2 săptămâni.
  7. Oferă-i la școală mâncare pregătită acasă.
  8. Prepară-i mai multe alimente fierte sau la abur decât cele prăjite sau cu prea mult ulei.
  9. Nu-l lăsa să mânânce înainte de culcare.
  10. Pregătește din timp o listă de rețete de diete pentru copii pentru întreaga săptămână și discută cu copilul acest lucru. Permite-i și lui să ia parte la proces și să înțeleagă că și părerea lui contează. În felul dat el va fi mult mai receptiv la regulile stabilite.

Aceste lucruri sunt valabile atât în cazul în care alegi un regim pentru un copil de 5 ani, cât și în cazul în care cauți o dietă de slăbit pentru copii de 14 ani. Sunt reguli generale, sănătoase și care sunt aplicabile tuturor vârstelor.

Pe lângă aceste obiceiuri alimentare mai introdu în rutina zilnică a copilului și alte reguli:

  1. Cât mai mult timp să meargă pe jos și să aibă plimbări în aer liber.
  2. Descoperă împreună cu el activități care i-ar permite să ardă calorii, să-l țină activ și care să-i placă: lecții de dans, înot, gimanstică, fotbal etc.
  3. Limitează-i sedentarismul și timpul petrecut pasiv la computer, televizor, telefon sau tabletă.

Și nu grăbi procesul, rezultatele frumoase vor veni treptat și sigur. Nu te aștepta ca copilul tău să slăbească câteva kg peste noapte, pentru că nu e corect și nici sănătos.

Și cel mai important lucru: nu uita că tu ești exemplu pentru copilul tău! Atâta timp cât tu nu respecți aceleași reguli sau obiceiuri pe care i le impui lui, totul este în zadar.

Multă răbdare, putere și sănătatea întregii familii!

Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l să-l descopere și alții!