Blog Fitnessmama.ro

Cura de slăbire cu apă. Beneficii și riscuri

Postul este o metodă de restricționare a consumului de alimente și se practică de mii de ani. Postul de apă este un tip de post care restricționează totul, cu excepția apei. A devenit mai popular în ultimii ani ca o modalitate rapidă de a slăbi.

Studiile au arătat că postul de apă ar putea avea beneficii pentru sănătate. De exemplu, poate reduce riscul unor boli cronice și poate stimula autofagia, un proces care ajută corpul să descompună și să recicleze părțile vechi ale celulelor.

Acestea fiind spuse, studiile la om asupra postului cu apă sunt foarte limitate. Mai mult, vine cu multe riscuri pentru sănătate și nu este potrivit pentru toată lumea.

Ce este postul de apă?

Postul de apă este un tip de post în timpul căruia nu poți consuma nimic în afară de apă.

Majoritatea posturilor de apă durează 24-72 de ore. Nu ar trebui să urmezi un post de apă mai mult decât acesta fără supraveghere medicală.

Iată câteva motive pentru care oamenii încearcă postul de apă:

  • motive religioase sau spirituale
  • pierderea în greutate
  • pentru „detoxifiere”
  • pentru beneficiile sale pentru sănătate
  • pregătirea pentru o procedură medicală

Principalul motiv pentru care oamenii încearcă postul de apă este îmbunătățirea sănătății.

De fapt, mai multe studii au legat postul de apă cu unele beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, boli de inimă și diabet.

Postul de apă poate promova, de asemenea, autofagia, un proces în care corpul tău se descompune și reciclează părțile vechi, potențial periculoase ale celulelor tale.

Cura de slăbire cu apă și lămâie este populară printre femei, atunci când urmează un program de detoxifiere. Curățarea cu apă și cu lămâie îți permite să bei un amestec de suc de lămâie, apă, sirop de arțar și piper cayenne de mai multe ori pe zi timp de până la 7 zile. Alte femei optează pentru cura de slăbire cu apă caldă și lămâie, însă dacă ai o aciditate crescută a stomacului, renunță la ideea cu lămâia. Sunt și femei care țin o cură de slăbire cu apă, lămâie și bicarbonat. Combinația băută doar dimineața pe stomacul gol.

De asemenea, există persoane care urmează o cură de slăbire cu apă caldă în fiecare dimineață, fie este cură de slăbire cu apă fiartă, fie apa este abia încălzită la foc mic. Un pahar cu apă caldă consumat dimineaţa purifică pielea şi este recomandată pentru persoanele cu pielea sensibilă. De asemenea, apa caldă relaxează muşchii şi se recomandă ca o modalitate excelentă de a calma durerile menstruale. Cel mai important este că dimineaţa, înainte de micul dejun şi la jumătate de oră după micul dejun, o cană cu apă caldă îți stimulează digestia.

Unii oameni urmează cura de slăbire cu apă minerală. Dacă ai probleme cu balonarea, aceasta nu este o metodă bună pentru tine.

Oamenii din lumea sportului nu recomandă cura de slăbire cu apă și cafea, mai ales  pe stomacul gol. Explicația – nivelul de cortizol se ridică foarte rapid, iar organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l scădea, astfel încât să ajungă la un nivel normal. Cortizolul este un hormon care ne controlează ceasul biologic și abilitatea noastră de a rămâne treji.

De asemenea, consumul cafelei pe stomacul gol ridică și nivelul acizilor gastrici, ceea ce poate duce la balonare sau chiar la stări de vomă. Drept pentru care, cafeaua ar trebui consumată la o oră după ce te-ai trezit și nu fără a mânca ceva înainte.

Dacă te decizi să ții o cură de slăbire pe apă timp de 24 sau 72 de ore, mai întâi apelează la un specialist. Discută cu medicul tău despre riscuri și avantaje. Postul de apă prezintă multe riscuri și poate fi foarte periculos dacă este urmat prea mult timp.