Blog Fitnessmama.ro

De ce nu trebuie să consumăm pâine?

Acest aliment nu lipsește practic de la nicio masă. Vorbim despre pâine, produsul care rămâne a fi cel mai consumat aliment de către toți moldovenii. Potrivit Biroului Național de Statistică, un om consumă anual în medie 112 kilograme de pâine și produse de panificație. Deși rețeta conține făină de grâu, apă și sare, mulți producători adaugă diverși conservanți care fac ca pâinea să nu aibă cea mai bună compoziție din punct de vedere nutrițional. Citește mai jos și vezi care sunt motivele pentru care consumul de pâine este dăunător. pâine albă

Pâinea are valoarea nutrițională scăzută

Potrivit specialiștilor, pâinea are un conținut bogat de glucide, iar consumul zilnic duce la îngrășare și provoacă diverse afecțiuni metabolice. Dacă e să vorbim despre pâinea din comerț, aceasta nu este aliment hrănitor. În timpul procesului de rafinare, pâinea pierde mai multe proprietăți benefice, din cauza îndepărtării germenilor de grâu și a tărâței, recomandate spre consum. Într-un final, pâinea obținută devine săracă în fibre, vitamine și minerale, și chiar cu o concentrație ridicată de amidon care poate afecta metabolismul și digestia.

Pâinea are un conținut ridicat de sodiu

De asemenea, nutriționiștii atrag atenția și la conținutul ridicat de sodiu care se află în componența pâinii și poate avea efecte negative asupra sănătății omului. Aproape 80 la sută din alimentele înghițite de om sunt alimente procesate. De exemplu, pâinea conține de cele mai multe ori bicarbonat de sodiu și fosfat. Consumat în exces, acesta poate cauza retenția de apă în organism și hipertensiune arterială.Câte calorii are o felie de pâine

Pâinea are un indice glicemic ridicat

Mai mult, pâinea albă nu este o sursă bună de energie, ea reduce producția de insulină și produce hiperglicemie. Specialiștii vorbesc despre asemănarea dintre zahăr și pâine, ambele fiind produse care cresc glicemia, afectează funcțiile pancreasului și produc tulburări metabolice, cum ar fi diabetul zaharat.

Ce riscuri mai implică consumul de pâine ?

  • Balonare, constipație și stare de oboseală. După câte cunoașteți, pâinea este făcută din grâu, respectiv conține gluten. Consumul regulat de gluten poate duce la apariția bolii. celiace. Intoleranța de gluten se manifestă prin balonare, constipație și stare de oboseală.
  • Blochează absobția de minerale. Pâinea conține cereale bogate în acid fitic, care blochează absobția de calciu, zinc sau fier în organism.
  • Conține numeroși aditivi alimentari. Cele mai multe produse de panificație conțin ingrediente, arome și esențe termostabile. Acești aditivi alimentari îngreunează digestia.

Nutriționiștii recomandă să renunțați treptat la consumul de pâine.  În cazul în care nu puteți, trebuie să încercați să înlocuiți pâinea din comerț cu alimente mai sănătoase care ar inspira senzația de sațietate pe toată durata zilei.